Povodom Dana državnosti upriličen kulturno-zabavni program

Povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH, danas su učenici naše škole priredili za roditelje i posjetioce škole kulturno-zabavni program. Između ostalog, u kratkom historijskom času napomenuto je da je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu 25. novembra/studenog 1943. u 19 sati. Završeno je iste noći (26. novembra/studenog) u 4 sata ujutro.

Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituiran kao općepolitičko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti. Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode, i u zemlji i inozemstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ. Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. studenog 1943.) Istovremeno je konstituirano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr Vojislavom Kecmanovićem, liječnikom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

U Mrkonjić Gradu je spomen-muzej prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, kao i dom ZAVNOBiH-a, a koji je otvoren 27. studenog 1973. u okviru proslave 30-godišnjice prvog zasjedanja.